Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

ΟΜΟΡΦΑ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΟ TWITTER!..








Με δικαστική εντολή του Πλημμελειοδικείου του Παρισιού, το Twitter υποχρεούται πλέον να κοινοποιεί τα δεδομένα που θα οδηγούν στην ταυτοποίηση όσων αναρτούν ρατσιστικά ή αντισημιτικά σχόλια. Με αφορμή αναρτήσεις με ετικέτες όπως «ένας καλός εβραίος» και «ένας νεκρός εβραίος» που εμφανίστηκαν τον Οκτώβριο και τα οποία μεν απέσυρε ο αμερικανικός ιστότοπος αλλά εμφανίστηκαν και νέα όπως «ένας καλός μαύρος» και «αν ήμουν Ναζί», η Ένωση Εβραίων Φοιτητών της Γαλλίας και πολλές άλλες οργανώσεις κατέφυγαν στη Δικαιοσύνη ζητώντας να τους δοθούν τα στοιχεία που θα επέτρεπαν την ταυτοποίηση των συντακτών των επίμαχων μηνυμάτων ώστε να μπορεί να ασκηθεί δίωξη εναντίον τους, καθώς επίσης και να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος μηχανισμός που οι χρήστες θα μπορούν να επισημαίνουν το αθέμιτο περιεχόμενο σχολίων τα οποία μπορεί να απαιτούν «απολογία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και για την υποκίνηση ρατσιστικού μίσους». Τα σχετικά ποστ πληθαίνουν συνεχώς στη Γαλλία με τους εβραϊκής καταγωγής ανθρώπους να βρίσκονται συνήθως στο στόχαστρο.



Τον Οκτώβριο του 2012, οι φοιτητές αυτοί ζήτησαν από την εταιρία να διαγράψει έναν αριθμό μηνυμάτων που είχαν στο τέλος της κατάληξη #unbonjuif, το οποίο μεταφράζεται στα ελληνικά ως «ένας καλός Εβραίος», υπό σαρκαστική, ασφαλώς, έννοια. Ο αριθμός, όμως, των μηνυμάτων αυτών υπήρξε τεράστιος, καθώς η σχετική ετικέτα κατέστη η πιο δημοφιλής σε ολόκληρη τη Γαλλία.


Το θέμα είναι, όμως, ότι τα δεδομένα του Twitter συλλέγονται και αποθηκεύονται στο Σαν Φραντσίσκο των ΗΠΑ, όπου και εδρεύει η εταιρία, άρα και υπόκεινται στη νομοθεσία των ΗΠΑ και της Καλιφόρνια. Κι αυτό ήταν το βασικό επιχείρημα της υπεύθυνης του Twitter στη Γαλλία, Αλεσάντρ Νέρι, ενώπιον του δικαστηρίου.


Από την πλευρά τους, οι φοιτητές κατηγόρησαν την ιστοσελίδα πως πίσω από την υπεράσπιση που παρέχει στην ανωνυμία βρίσκονται τα οικονομικά της συμφέροντα. Η ιστοσελίδα θα έχανε πολλούς χρήστες υιοθετώντας μία τέτοια απόφαση. Πάντως, αμφότερα τα Facebook και YouTube στο παρελθόν αναγκάστηκαν να συμμορφωθούν προς τις παρόμοιες υποδείξεις άλλων δικαστηρίων.
http://www.athensvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου