Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

ΟΜΟΡΦΑ ΠΑΓΟ...ΓΛΥΠΤΑ!...

Η καλλιτέχνης Nele Avezedo από την Βραζιλία έχει γίνει γνωστή από τις installations ‘Melting Men’ που αποτελούνται από πολυάριθμα μικροσκοπικά ανθρωπάκια από πάγο και τις οποίες έχει δημιουργήσει μέχρι στιγμής σε κεντρικά σημεία αρκετών πόλεων.
Το έργο της το ονομάζει ‘Minimum Monument’ και ξεκίνησε με μοναχικές φιγούρες θέλοντας να επικοινωνήσει την κριτική της διάθεση απέναντι στα μεγάλα μνημεία των σύγχρονων πόλεων. Απέναντι στη φιγούρα ενός ήρωα η καλλιτέχνης προβάλλει τον κοινό άνθρωπο και στην αντοχή της πέτρας την μεταβλητότητα του πάγου.
Το Σεπτέμβριο του 2009 χίλιες μικροσκοπικές φιγούρες Melting Men, που σημειωτέον δεν ξεπερνούν τα 20 εκατοστά, τοποθετήθηκαν στην κεντρική πλατεία Gendarmenmarkt του Βερολίνου στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στα μηνύματα της WWF για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής.
Η ίδια αν και δεν δηλώνει ακτιβίστρια αλλά καλλιτέχνης, θεωρώντας ότι η ανάγνωση και η ερμηνεία ενός έργου τέχνης είναι ανοιχτή, δηλώνει ευτυχής που το δικό της ‘Minimum Monument’ μπορεί να μιλήσει για επείγοντα θέματα που απειλούν την ύπαρξή μας στον πλανήτη.
Το 2012 στο πλαίσιο των εορτασμών για τα εκατό χρόνια από τη βύθιση του Τιτανικού, σε κεντρική πλατεία του Μπέλφαστ τοποθέτησε, ως φόρο τιμής, 1.517 μικροσκοπικά γλυπτά από πάγο, όσα και τα θύματα του ναυαγίου.
Τα μικροσκοπικά γλυπτά της Nele Avezedo δεν έχουν διάρκεια ζωής περισσότερο από 30 λεπτά. Κι όμως μπορούν να μεταφέρουν ίσως το σπουδαιότερο μήνυμα. Την ομορφιά και την αξία του εφήμερου και παράλληλα την ουσία της ύπαρξης μας.

http://theartfoundation.metamatic.gr































   



Piazza SS Annunziatta | Firenze, Italy 21 oct. 2008 photo Kelly Wiker 


Praça Dom João V | Porto-Portugal sept.2006 photo Néle Aazevedo





Glória às lutas inglórias | Intervenção Pateo do Collegio - São Paulo maio/2007 photp marcos Gorgatti 



 Viaduto Santa Ifigênia | São Paulo abril/2002 
   L´Ópera | Paris jun/2005 photo Néle Azevedo   Praça da Sé | São Paulo, abril/2005 photo  Marcos Gorgati   http://neleazevedo.com.br/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου