Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

ΟΜΟΡΦΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ...ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ!




Δωρεάν παράλληλα μαθήματα ελληνικών - τουρκικών θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν στη Θεσσαλονίκη ,έως τις 18 ΑυγούστουΤούρκοι και Έλληνες στο πλαίσιο προγράμματος της νεοσύστατης μη κερδοσκοπικής εταιρείας «ΔΙΑΛΟΓΟΣ-Δράσεις γλώσσας και πολιτισμού ενάντια στον φανατισμό και τη μισαλλοδοξία» με την υποστήριξη του Ικαριακού Κέντρου.
«Στόχος των μαθημάτων αυτών είναι να έρθουν σε επαφή άνθρωποι από την Ελλάδα και την Τουρκία και, έχοντας ως εργαλείο επικοινωνίας τη γλώσσα, να γνωρίσουν ο ένας τον άλλο και μέσα από τη προσωπική επαφή να ξεπεράσουν στερεότυπα και προκαταλήψεις. Η δράση βασίζεται σε εθελοντική προσφορά γι αυτό και έχουμε απευθύνει πρόσκληση σε έμπειρους καθηγητές τουρκικών ή ελληνικών, εφόσον το επιθυμούν, να βοηθήσουν εθελοντικά στην οργάνωση αυτού του προγράμματος» ανέφερε ο συντονιστής του προγράμματος, καθηγητής ελληνικής, Μιχάλης Καβουριάρης.
Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή στα μαθήματα 10 άτομα από την Ελλάδα και 30 από τη Τουρκία. Τα μαθήματα θα γίνονται καθημερινά (εκτός Κυριακής ) μεταξύ 16:00 και 19:00 στο ξενοδοχείο Ολύμπια, το οποίο έχει παραχωρήσει αίθουσες γι αυτό το σκοπό. Θα δημιουργηθούν τάξεις για Τούρκους που μαθαίνουν ελληνικά και για Έλληνες που μαθαίνουν τουρκικά, ανάλογα με το επίπεδο των σπουδαστών.
Μετά τα μαθήματα οι μαθητές των δύο γλωσσικών ομάδων θα χωρίζονται σε ζευγάρια (ένας τουρκόφωνος - ένας ελληνόφωνος) ή σε ομάδες εργασίας (τουρκόφωνοι και ελληνόφωνοι μαζί) και θα συζητούν για απλά ή πιο πολύπλοκα θέματα που τους ενδιαφέρουν χρησιμοποιώντας στο μισό της συνάντησης ελληνικά και στο άλλο μισό τουρκικά. Στα πλαίσια των μαθημάτων θα οργανωθούν προβολές κινηματογραφικών ταινιών, συζητήσεις και διαλέξεις με ακαδημαϊκούς, ακτιβιστές και καλλιτέχνες από τις δύο χώρες και από την Κύπρο.
Το πρόγραμμα των παράλληλων μαθημάτων έρχεται να συμβάλλει, στo μέτρο του δυνατού, στην ανάπτυξη των τριών παραμέτρων: την εκμάθηση της γλώσσας, την ανάπτυξη προσωπικών επαφών, την έρευνα των αντιλήψεων και προκαταλήψεων του «άλλου» για «εμάς», που έχουν διαμορφωθεί μέσα από τα βιώματα του.
Να σημειωθεί ότι παράλληλα μαθήματα είχαν διοργανωθεί για πρώτη φορά από το Ικαριακό Κέντρο, το 2009 στη Σάμο. Η επιτυχία εκείνων των μαθημάτων έδωσε στους διοργανωτές τους την ιδέα της συνέχισής τους αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη. «Θα θέλαμε να τα συνεχίσουμε μελλοντικά και σε μία άλλη μορφή, δηλαδή να τα διοργανώνουμε μια χρονιά στη Τουρκία και μία χρονιά στην Ελλάδα ή να γίνονται μία εβδομάδα στην Τουρκία και μία στην Ελλάδα , ώστε να δίνεται στους μετέχοντες η δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά ο ένας τη χώρα του άλλου» λέει ο κ Καβουριάρης Τα μαθήματα προσφέρονται δωρεάν με μόνη επιβάρυνση είναι το κόστος εγγραφής (40 €/άτομο) με το οποίο θα καλυφθούν βασικές ανάγκες και διοικητικά έξοδα (αναλώσιμα, μέρος εισιτηρίων καθηγητών και εθελοντών κλπ).
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τους διοργανωτές στο τηλέφωνο 2275061140 ή να βρουν πληροφορίες στο διαδίκτυο στη διεύθυνσηhttp://www.ikariancentre.com/?page_id=5072&lang=el

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου