Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

ΟΜΟΡΦΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΑΘΗΝΑΙΚΗ...ΑΥΛΗ!
























Πέρυσι έχασα την παράσταση στην ...αθηναϊκή αυλή! Φέτος 


όμως το έβαλα σκοπό! Ήταν όπως το είχα υποψιαστεί:αφενός 


μία απολαυστική θεατρική εμπειρία με επίκεντρο την εγγύτητα 


ηθοποιών και κοινού και αφετέρου την αδιάσπαστη ενότητα 


φυσικού χώρου και σκηνικού που ήταν ένα και το 


...αυτό!...ΠΡΟΣΟΧΗ: κλέιστε έγκαιρα θέσεις τηλεφωνικά και 


να είστε αρκετά νωρίτερα στο χώρο...τουλάχιστον σχετικά με 


την αυλή στου Ψυρρή! Οι καλές θέσεις είναι ...μετρημένες και 


ΜΟΝΟ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ!....



ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ....

Κλασσικό και αγαπημένο έργο της νεοελληνικής δραματουργίας, «Το Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη, σχεδόν σαράντα χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα στο Θέατρο Τέχνης, βρίσκει τον φυσικό του χώρο σε αυλές, προαύλια σχολείων, πεζόδρομους, πλατείες, θερινά σινεμά, ακόμα και σε υπαίθριες ταβέρνες, παραθαλάσσια ζαχαροπλαστεία, μαγειρεία και καφενεία. 

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Κώστας Κάππας, που διάβασε και ξαναθυμήθηκε «το Τάβλι», συνάντησε τον Νίκο Ορφανό, και του πρότεινε να το ανεβάσουν. Και εκείνος τον οδήγησε στο φυσικό σκηνικό του έργου, την αυλή του σπιτιού του, επί της οδού Αριστοφάνους 34Β στου Ψυρρή.


«Καθόμουνα σε ένα καφενείο και έπινα καφέ και βλέπω δίπλα μου «Το Τάβλι», το θεατρικό έργο του Βασίλη Κεχαίδη, το οποίο το ήξερα από παλιά, αλλά δεν το θυμόμουν καλά και άρχισα να το ξαναδιαβάζω», εξηγεί στο in2life, ο Κώστας Κάππας. Τότε σκέφτηκα μια παράσταση και άρχισα να ψάχνω ηθοποιό. Μου ήρθε αμέσως στο μυαλό ο Νίκος Ορφανός που δέχτηκε την πρόταση και έτσι ξεκίνησε ένα ταξίδι για μια δική μας παραγωγή που θα παρουσιαστεί σε περιοδεία σε μέρη της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας και σε φυσικούς χώρους, όπως αυτή εδώ η αυλή στην οδό Αριστοφάνους στου Ψυρρή όπου έμενε ο Νίκος». 

«Αυτή εδώ η αυλή έχει τη γοητεία να είναι αθέατη από τον δρόμο. Τέτοιες αυλές υπάρχουν ακόμη στην Αθήνα. Νομίζεις ότι είναι βγαλμένες κατευθείαν από την «Αυλή των Θαυμάτων» του Καμπανέλλη, με την Αννετώ και τον Ιορδάνη και τις απλωμένες μπουγάδες» διηγείται ο Νίκος Ορφανός. 

«Το Τάβλι σατιρίζει την νεοελληνική νοοτροπία της επιβίωσης
. Ο Κόλλιας και ο Φώντας είναι δυο φτωχοδιάβολοι με λίγο νεορεαλιστική προέλευση, που γίνονται συμπαθείς γιατί δεν είναι κακοποιοί οι οποίοι κάνουν καταστροφικά πράγματα για τους άλλους. Είναι παγιδευμένοι σε μια δική τους ονειροπαγίδα που πέφτουν οι ίδιοι μέσα, κάτι που τους κάνει συμπαθείς και αγαπητούς.» 

Ο Κόλλιας και ο Φώντας
 

Ο Κώστας Κάππας που υποδύεται τον Κόλλια υποστηρίζει: «Πρόκειται για τον λαχειοπώλη που είναι παντρεμένος με την Καλλιόπη, αδελφή του Φώντα. Οι δυο τους είναι φίλοι από παλιά έχοντας μια σχέση σχεδόν αδελφική. Το έργο έχει πολύ ωραία σημεία και είναι ακόμα και συγκινητικό. Ο αβανταδόρικος ρόλος και αυτός που κινεί τα νήματα είναι ο Φώντας, όλο το έργο είναι όλα όσα σκέφτεται εκείνος». 

Και ο Νίκος Ορφανός συμπληρώνει: «Το τάβλι είναι ένα παιχνίδι που κοινωνικοποιεί τους ανθρώπους και με πολύ ωραίο τρόπο ενώνει τα ανόμοια. Αυτοί οι δυο τύποι συναντιούνται τυχαία. Ο ταβλαδόρος Φώντας, κάθεται σε ένα καφενείο, βρέχει και περνά απέξω ο Κόλλιας, ο λαχειοπώλης. Ρε πατριώτη, του φωνάζει, μια και βρέχει, δεν παίζουμε ένα τάβλι για να περάσει η ώρα; Και αυτή η παρτίδα τάβλι στέκεται αφορμή να γνωριστούν, να συγγενέψουν και να αρχίσουν να στήνουν τις μικροκομπίνες τους. 

"Το έργο έχει μια ωραία, αυθεντική λαϊκότητα που δεν τη συναντάμε πια και την νοσταλγούμε. Τη βρίσκουμε μόνον σε κάτι παλιές ελληνικές ταινίες. Οι νέοι καλλιτέχνες δεν την ξέρουν. Το υποκριτικό μας στοίχημα ήταν πώς να ξαναχτίσουμε αυτήν την λαϊκότητα σε γνήσιες βάσεις, χωρίς να είναι γραφική, δήθεν, ψεύτικη, επιφανειακή. Προσπαθήσαμε να δείξουμε κάτι απόλυτα βιωμένο. Αυτό ήταν και η πιο μεγάλη μας δυσκολία». 

Ταυτότητα
«Το Τάβλι» του Βασίλη Κεχαίδη 
Ηθοποιοί 
Νίκος Ορφανός: Φώντας 
Κώστας Κάππας: Κόλλιας 
Σκηνοθεσία: Νίκος Ορφανός – Κώστας Κάππας. 
Σκηνικά-κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου. 
Φωτισμοί: Γιώργος Ανεστόπουλος. 
Μουσική επιμέλεια: Νίκος Ορφανός. 

Πρόγραμμα περιοδείας 

Τετάρτη 3 Αυγούστου – Αστακός (Γυμνάσιο) 
Πέμπτη 4 Αυγούστου - Μύτικας Αιτωλοακαρνανίας 
Παρασκευή 5 Αυγούστου -Λευκάδα 
Τετάρτη 10 Αυγούστου -Άγιος Νικόλαος Μάνης (εστιατόριο Ορατό) 
Σάββατο 13 Αυγούστου - Ποταμός Κυθήρων (καφενείο Αστικόν) 
Τρίτη 16 Αυγούστου - Καραβάς Κυθήρων(σχολείο) 
Παρασκευή 19 Αυγούστου στον Ζείδωρο, στο Καψάλι Κυθήρων 
Κυριακή 21 & Δευτέρα 22 Αυγούστου -Αργάσι Ζακύνθου (εστιατόριο Πορτοκάλι) 
Πέμπτη 25 Αυγούστου - Αρχάνες Ηρακλείου Κρήτης (θερινός κινηματογράφος) 
Παρασκευή 26 Αυγούστου- Χουδέτσι Ηρακλείου Κρήτης 
Κυριακή 28 & Δευτέρα 29 Αυγούστου - Άγιος Νικόλαος Λασιθίου Κρήτης (πολυχώρος Περίπου) 
Τετάρτη 31 Αυγούστου & Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου στον χώρο Όξω Νου στα Χανιά. 

«Το Τάβλι» θα επιστρέψει στην αθηναϊκή αυλή του, Αριστοφάνους 34Β στου Ψυρρή, το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου