Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Η ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΦΕ ΑΡΚΟΥΔΑ....






Ένα παιδάκι που κυνηγά την πεταλούδα στη µία άκρη του κόσµου, έχει βαλθεί να κάνει τσατάλια τα νεύρα της καφέ αρκούδας στη Βόρεια Πίνδο. Το κακόγουστο αστείο εξελίσσεται σε τραγωδία, όταν το παράδειγµα του παιδιού ακολουθούν και τα άλλα γεµάτα χαρά παιδάκια που κατεβαίνουν από το πούλµαν µε σκοπό να κυνηγήσουν κι αυτά πεταλουδίτσες.

Η πεταλούδα, ειδικά όταν τροµάζει µε τέτοιον τρόπο, κυριεύεται από πανζουρλισµό. Και καθώς κουνάει ατσούµπαλα τα φτερά της προκαλεί αναστάτωση στον αέρα και στα βαροµετρικά υψηλά που µετατρέπονται σε βαροµετρικά χαµηλά και πάνε και ξεδίνουν στην άλλη άκρη του κόσµου δηλαδή ακόµη και πάνω από τα ιγκλού των Εσκιµώων.

Να λοιπόν πού οφείλονται τα ακραία καιρικά φαινόµενα που εκδηλώνονται τους περισσότερους µήνες του χρόνου. Και θα ήταν ακόµη σφοδρότερα αν δεν υπήρχε το αντίπαλο δέος. Η καφέ αρκούδα της Ελλάδας, που µε αίσθηση κοινωνικής ευθύνης ορθώνεται στα δύο της πόδια αποτελώντας την αντίρροπη δύναµη στις ολέθριες αντιδράσεις της πεταλούδας.

Τι κάνει η αρκούδα; Ξύνει τον πισινό της στο πεύκο! Γιατί νοµίζετε ότι το κάνει αυτό; Τον ξύνει µε αυταπάρνηση για να προλάβει τα χειρότερα. Κι αν αντιληφθεί πως η ζυγαριά κλίνει υπέρ του αντιπάλου, επιστρατεύονται όλα τα µέλη της οικογένειας αλλά και οι πληθυσµοί από άλλες αρκούδες που ζουν στην αντικρινή Ροδόπη. Εκεί, το ίδιο τελετουργικό εκτελείται σε οξιές που είναι πιο ψηλές από τα πεύκα και αποτελούν εποµένως αποτελεσµατικότερο προγεφύρωµα.

Στην Ελλάδα, χάρη στην προνοητικότητα των έξυπνων κατοίκων της, απέµειναν όπως υπολογίζεται περίπου 300 αρκούδες. Εποµένως η µάχη περιβάλλεται και από ένα πέπλο έντονου συµβολισµού. Οµως, η παγκόσµια καιρική αναστάτωση από τη ζουρλή πεταλούδα µαίνεται ανεµπόδιστα τον χειµώνα, για τον απλούστατο λόγο ότι η αρκούδα βυθίζεται στη χειμερία νάρκη της! 

Τα πράγµατα θα ήταν διαφορετικά αν στην πορεία της εξελικτικής ιστορίας των 35 εκατοµµυρίων χρόνων της αρκούδας, δεν τα έκανε µαντάρα η φυσική επιλογή. Η κακόµοιρη αρκούδα που έχει δείξει µεγάλη προσαρµοστικότητα όλο αυτόν τον καιρό, και αποτελεί το µεγαλύτερο θηλαστικό της Ευρώπης, µε µήκος που µπορεί να ξεπεράσει τα δύο µέτρα, τρώει σχεδόν τα πάντα.

Κι εδώ είναι το πρόβληµα. Ενώ είναι σαρκοφάγο, χλαπακιάζει µε την ίδια λαχτάρα και φυτική τροφή - ιδίως τα καλοκαίρια που κατεβαίνει χαµηλότερα από τις δασοσκεπείς πλαγιές οι οποίες βρίσκονται σε υψόµετρο 1700. Για τον λόγο αυτόν το βάρος της µπορεί να φθάσει τα 250 κιλά. 

Τα άλλα ζώα που πέφτουν σε χειµερία νάρκη ξυπνούν ανά διαστήµατα για να αποβάλουν τα ούρα τους. Όµως η αρκούδα δεν ξυπνάει ούτε για κατούρηµα αφού διαθέτει µηχανισµό ανακύκλωσής τους! Ετσι λοιπόν η καφέ αρκούδα της Ελλάδας κοιµάται τον χειµώνα αφού προηγουµένως έχει ζευγαρώσει, την περίοδο από Μάιο µέχρι Ιούλιο. Γεννάει ένα ή δύο αρκουδάκια κατά της χειμερίας νάρκης και το καθένα τους ζυγίζει µέχρι 400 γραµµάρια.

Μπορεί να φθάσει σε ηλικία 20 έως 25 χρόνων αν δεν σκοτωθεί από τον άνθρωπο που είναι ο µοναδικός της εχθρός. Μπορεί να υποφέρει αν διακοπεί η χειμερία νάρκη της εξαιτίας θορύβου γιατί θα είναι δύσκολο να βρει φαγητό µέσα στο καταχείµωνο. 

Αν τη συναντήσετε στο βουνό καθίστε ακίνητοι ή αποµα

κρυνθείτε διακριτικά ώστε να µη νοµίσει ότι απειλείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου