Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

ΟΜΟΡΦΟΣ ΚΑΦΕΣ....SOSPESO!!!






Έχω να πάω στη Νάπολη σχεδόν τρεις δεκαετίες οπότε δεν το έχω βιώσει από πρώτο χέρι όμως έχω ακούσει παραλλαγές της ιστορίες από τρεις διαφορετικούς ανθρώπους: συχνά σε κάποιο καφέ της πόλης, κάποιος πελάτης παραγγέλνει καφέ λέγοντας «δύο καφέδες –ο ένας ‘σοσπέσο’» και στη συνέχεια πίνει έναν καφέ και φεύγει. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, μια παρέα μπορεί να παραγγείλει δύο, τρεις ή και παραπάνω τέτοιους «καφέδες σοσπέσο» οι οποίοι πληρώνονται μεν αλλά δεν πίνονται. Ή για την ακρίβεια, δεν πίνονται από τους ανθρώπους που τους πλήρωσαν: «σοσπέσο» σημαίνει «εκκρεμής» και ο επιπλέον καφές μένει όντως στον αέρα μέχρι να βρεθεί κάποιος να τον ζητήσει –κάποιος που δεν έχει να τον πληρώσει.


Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πότε ξεκίνησε το έθιμο στα καφέ της Νάπολης· κάποιοι υποστηρίζουν ότι η ιστορία του ξεκινάει την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης ενώ κάποιοι άλλοι την τοποθετούν στην περίοδο μετά τον πόλεμο, όταν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού είχε χάσει τα πάντα αλλά όχι και τη διάθεσή του να πιει έναν καφέ, έστω και για δέκα λεπτά. Το βέβαιο είναι ότι ένας «καφέ σοσπέσο» δεν απευθύνεται ποτέ σε κάποιο συγκεκριμένο πελάτη –ο «ευεργέτης» κυριολεκτικά κάνει το καλό και το ρίχνει στο γιαλό, αφήνοντας το μαγαζάτορα να κρίνει ποιος θα το χρειαστεί. Ή, ελπίζοντας ότι κάποιος θα περάσει από το καφέ και θα ρωτήσει «Μήπως υπάρχει κανένας σοσπέσο;»
Ψάχνοντας στο Ίντερνετ, είδα ότι η κρίση της ευροζώνης έχει φέρει ξανά το έθιμο στη μόδα και μάλιστα ότι το έχει διευρύνει πέρα από τα όρια της ιταλικής πόλης: σε καφέ σε όλον τον κόσμο, πελάτες που έχουν να διαθέσουν λίγα λεφτά παραπάνω αφήνουν καφέδες παρακαταθήκη για κάποιον άγνωστο που τον έχει ανάγκη, πραγματική ή –το πιθανότερο- ψυχολογική (υπάρχει μάλιστα και μια σχετική σελίδα στο Facebook που προσπαθεί να διαδώσει το έθιμο και να συγκεντρώσει όλα τα καφέ που το τηρούν). Και σκέφτομαι ότι ίσως πρόκειται για ένα ακόμα από εκείνα τα πολύ όμορφα πράγματα που μπορεί να προκύψουν από την κρίση: μικρές καθημερινές πράξεις καλοσύνης χωρίς την προοπτική ανταπόδοσης.

bloggerGrigoris Miliaresis6.4.2013
theartfoundation.metamatic.g





https://www.facebook.com/pages/Coffee-Sospeso-Suspended-Coffee/198651890214649
http://en.wikipedia.org/wiki/Caff%C3%A8_sospeso

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου