Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

ΔΙΑΛΟΓΟΣ....ΟΜΟΡΦΑ!!!


Η διεξαγωγή μιας ωραίας συνομιλίας θα μπορούσε να αποτελεί και μια μορφή τέχνης. Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να επικοινωνούμε με τους γύρω μας επιτυχώς. Αυτή η ικανότητα μάλιστα δείχνει ότι κάποιος μπορεί να επιτύχει τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Ας δούμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσουμε για να έχουμε μια παραγωγική συνομιλία.


Μη διακόπτετε
Αποτελεί τον νούμερο 1 κανόνα μιας συζήτησης. Είναι αγένεια να διακόπτετε το συνομιλητή σας. Αφήστε τον να ολοκληρώσει τις σκέψεις του και ακούστε προσεκτικά τι σας λέει. Έτσι και εσείς μετά θα μπορέσετε να συνεχίσετε την κουβέντα μαζί του/της.

Μάθετε να ακούτε
Ο Ernest Hemingway είχε πει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν μάθει να ακούνε τους άλλους. Και όμως είναι μια σπουδαία ικανότητα. Μέσω αυτής  μπορείτε να οδηγήσετε την κουβέντα σας σε πολύ ωραία μονοπάτια. Φροντίστε μόνο να αποφεύγετε τις απαντήσεις τύπου ΝΑΙ/ΟΧΙ.



Μη μιλάτε διαρκώς για τον εαυτό σας
Πολλές φορές δεν είναι τόσο συναρπαστικό να μιλάμε μόνο για τον εαυτό σας και να μονοπωλούμε με αυτό τον τρόπο το ενδιαφέρον των άλλων. Ίσως, με το να ρωτάτε το συνομιλητή σας κάτι σχετικό με αυτό το οποίο αναφέρεστε στον εαυτό σας, κάνει πιο ζωντανή και ενδιαφέρουσα τη συζήτηση.



Μην κοιτάτε πίσω από το συνομιλητή σας
Φροντίστε να εστιάζετε στα μάτια των άλλων όταν τους μιλάτε. Με το να κοιτάτε τι συμβαίνει πίσω από την πλάτη τους δεν είναι καθόλου ευγενικό.

Μη ρίχνετε ματιές στο κινητό σας
Η αλήθεια είναι ότι η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και πολλοί δεν μπορούν να σκεφτούν πως θα ήταν η ζωή τους χωρίς το κινητό τους. Θυμηθείτε όμως ότι με το να κοιτάτε κάθε πέντε λεπτά αν έχετε κάποια κλήση ή κάποιο καινούργιο μήνυμα προσβάλετε τον συνομιλητή σας και τον κάνετε να νιώθει άβολα.


Συστήστε τους συνομιλητές σας
Είναι πραγματικά άκομψο σε μια παρέα ατόμων οι περισσότεροι να μην έχουν συστηθεί. Συνήθως, αυτοί παραμένουν αμίλητοι και έχουν ένα χαμόγελο που κάνει εύκολο να διακρίνουμε την άβολη θέση τους. Από τις πρώτες κιόλας ενέργειες που θα πρέπει να κάνετε είναι να συστήσετε τους ομοτράπεζούς σας.


Μην αλλάζετε το θέμα σε θέματα που ενδιαφέρουν ΜΟΝΟ εσάς
Ο καθένας από εμάς έχει κάποια αγαπημένα θέματα και σίγουρα προτιμά να συζητά γι’ αυτά. Δεν είμαστε όμως όλοι ίδιοι, ούτε αρέσουν σε όλους μας τα ίδια πράγματα. Γι’ αυτό θα πρέπει νασεβόμαστε τις επιθυμίες και τις προτιμήσεις των άλλων σε μια συνομιλία.

Μην κάνετε πολλές ερωτήσεις
Αποφύγετε να κάνετε πολλές ερωτήσεις γιατί τότε η συζήτησή σας θα πάρει τη μορφή ανάκρισης ή συνέντευξης. Κανένα από τα δύο δε δημιουργεί ένα φιλικό και άνετο κλίμα. Προτιμήστε να συνδέσετε την ερώτησή σας με κάποια ευχάριστη ανάμνησή που έχετε και έτσι η κουβέντα θα κυλήσει πιο ομαλά.  Για παράδειγμα μπορείτε να πείτε: « Μου άρεσε πολύ όταν είχα κάνει υποβρύχια κατάδυση. Έχεις δοκιμάσει ποτέ κάτι τέτοιο;»

Μη γίνεστε βαρετοί
Μη μιλάτε μισή ώρα για το αυτοκίνητο που μόλις αγοράσατε. Δεν ενδιαφέρει και πολύ τους άλλους. Όταν αρχίσετε να διακρίνετε ότι οι απέναντί σας δε βρίσκουν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον σε αυτά που λέτε αλλάξτε θέμα. Αποφύγετε να μιλήσετε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στη δουλειάς σας. Αντίθετα, προτιμήστε να αναφερθείτε στο τελευταίο ταξίδι που κάνατε, σε κάποια θεατρική παράσταση που είδατε και σας άρεσε ή ακόμη και σε κάποια ταινία που βρήκατε διασκεδαστική.

Μην είστε αρνητικοί
Σε κανένα δεν αρέσει να συναναστρέφεται με αρνητικούς ανθρώπους. Αφήστε λοιπόν κατά μέρος την άσχημη διάθεση και μην επικεντρώνεστε στα αρνητικά. Προσπαθήστε να φανείτε όσο πιο αισιόδοξος και χαμογελαστός μπορείτε. Εξάλλου τι πιο όμορφο από το να φτιάχνετε τη διάθεση των άλλων!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου