Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Όμορφοι τρόποι στα Κοινωνικά Δίκτυα!...



Αποτέλεσμα εικόνας για savoire vivre


Βαριές κουβέντες, ε; Πρόσεχε, φίλε αναγνώστη, γιατί είναι στατιστικά βέβαιο ότι είναι πιθανότερο να ανήκεις στην κατηγορία “δευτεραντζαριό” παρά στην κατηγορία “σώφρων χρήστης”. 
First things first. Αν δεν κατάλαβες την έννοια της λέξης “στατιστικά” ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΤΩΡΑ και πήγαινε φύτεψε κανένα φίκο, βοήθα κανα πληγωμένο ζωάκι, καθάρισε κανένα δρόμο, κάνε κάτι χρήσιμο τέλος πάντων, γιατί υποψιάζομαι ότι θα απαντήσεις θετικά σε ΟΛΑ τα παρακάτω, πράγμα που θα αποδείξει ότι η παρουσία σου στα social media είναι πιό ενοχλητική και από φαγούρα σε απόκρυφο σημείο την ώρα που βρίσκεσαι ανάμεσα σε πολύ κόσμο. Απαγγέλλοντας ποίηση. Όρθιος.
Σε αντίθετη περίπτωση, συνέχισε μέχρι να σταματήσεις να λες “μα εγώ δεν το κάνω αυτό”. Θα σταματήσεις. Σίγουρα.
Γράφεις με ΚΕΦΑΛΑΙΑ;
Δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος που το κάνεις αυτό. Απλά δεν έχεις μάθει να γράφεις αλλιώς. Δυσκολεύεσαι με τους τόνους, δυσκολεύεσαι με την εναλλαγή πεζών - κεφαλαίων, δεν έχεις μάθει να πατάς το Shift με άλλο πληκτράκι μαζί. 
Κατανοητό. 
Τα ματάκια των υπόλοιπων τι σου φταίνε; 
Και καλά να γράψεις μια φράση. Έλα που γράφεις ΚΑΤΕΒΑΤΑ. Κάτι μου λέει ότι το κάνεις επίτηδες - τα γράφεις κανονικά και μετά τα μετατρέπεις σε All Caps έτσι, για να δίνεις γροθιά στο κατεστημένο. Επαναστάτη μου εσύ. Ακόμα και το “ΚΑΛΗΜΕΡΑ” φαίνεται σαν να το φωνάζεις από ντουντούκα.
Τελειώνεις ή εμπλουτίζεις κάθε πρόταση με τρείς τελίτσες (...);
Οχι, ειλικρινά. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΟ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟ ΠΡΑΓΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. Είναι σαν να ήθελες συνεχώς να πεις και κάτι ακόμα αλλά να σε πιάνει κόψιμο και να μην προλαβαίνεις. Κοίτα:
“Γειά σου Τάσο...Πήρα το mail σου...Θα σε ενημερώσω...μόλις έχω νεότερα...”
Η παραλλαγή είναι αυτοί που χρησιμοποιούν ΔΥΟ ή ΤΕΣΣΕΡΙΣ τελίτσες και μάλιστα σε άσχετα σημεία χωρίς να τερματίζουν καμία πρόταση. Αυτό τους κάνει να εμφανίζονται ως αναποφάσιστοι είρωνες με κόψιμο. Δείτε την προηγούμενη σε παραλλαγή:
“Γειά σου..Τάσο..πήρα το..mail σου..θα σε..ενημερώσω..μόλις έχω..νεότερα..”
Τελικά θυμάται ότι τον λένε Τάσο τον άλλον ή αναρωτιέται; Τον κοροιδεύει για το email; Θα τον ενημερώσει ή θα τον κάνει κάτι άλλο; Θα έχει νεότερα; Βρισκόμαστε σε μια διαρκή απορία.
Και τέλος υπάρχουν και αυτοί που το γράφουν σε στυλ ποίησης, πράγμα το οποίο τους κάνει να εμφανίζονται ως αναποφάσιστοι είρωνες με κόψιμο και καλλιτεχνικές αναζητήσεις:
“Γειά σου..Τασο..
πήρα το..μαιλ σου..
θα σε..ενημερώσω..
μόλις έχω..νεότερα..”
Θα μπορούσε και να μελοποιηθεί. Από διστακτικό συνθέτη και να ερμηνευθεί από διστακτικό τραγουδιστή. 
Τελειώνεις κάθε σου πρόταση με τρία (3) θαυμαστικά;
Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει με σένα, ξέρουμε όμως οτι η ασθένεια είναι διαδεδομένη. Επιζητάς την προσοχή και φαντάζεσαι ότι μια τελεία, ή έστω ένα (1) θαυμαστικό δεν θα είναι αρκετό. Με τα τρία (3) θαυμαστικά όλοι θα προσέξουν αυτό που έχεις να πεις. Αρκεί να τα χρησιμοποιείς στο τέλος κάθε πρότασης. Σωστά;
“Φυσικά!!! Συμφωνώ απόλυτα!!! Δεν υπάρχει καλύτερος τραγουδιστής από τον Justin Bieber!!!”
Και αυτό τα λέει όλα. 


Αποτέλεσμα εικόνας για polite



Γράφεις greekglish;
Έλα, έλα, οι δικαιολογίες του τύπου “sorry guys, to pc mou den exei ellinika” αν ζεις στην Ελλάδα (όπου οι πιθανότητες είναι να χρησιμοποιείς Windows με Ελληνικό interface γιατι πού να καταλάβεις τι λένε στα Αγγλικά αφού δεν έχεις πάρει ούτε το Lower), απλά ψεύδεσαι.
Γράφεις greekglish γιατί δεν ξέρεις ορθογραφία. Και γιατί εισαι τεμπέλης, ή αρκετά μεγάλης ηλικίας ώστε να έχεις συνηθίσει από τις εποχές που οι υπολογιστές ΟΝΤΩΣ δεν είχαν Ελληνικά και όλοι γράφαμε στο mIRC με greekglish. Αλλά κάτι μου λέει ότι δεν έχεις ιδέα τι είναι το mIRC και ότι δεν έχεις δει Windows ή άλλο λειτουργικό χωρίς Ελληνικά στη ζωή σου.
Γράφεις greekglish γιατί πρωτίστως βαριέσαι, και γιατί η ορθογραφία σου είναι ανάλογου επιπέδου με αυτό ενός Μαορί που μαθαίνει Κινέζικα γράφοντας φωνητικά ισοδύναμα με Κυριλλικούς χαρακτήρες. 

Κάποια στιγμή στο παρελθόν ο Αντώνης Κανάκης (Ραδιο Αρβύλα) είχε κάνει μια νύξη για τη χρήση greekglish. Βρήκε πολλούς πολέμιους αυτό, γιατί αρκετοί δεν είχαν τη διάθεση να αφήσουν το μόνο πράγμα που είχαν μάθει να κάνουν καλά - να γράφουν ανορθόγραφα χωρίς να γράφουν ανορθόγραφα.
Ο Mikeius (σορρυ, φιλαράκι, σε πάω με χίλια αλλά με αυτό διαφωνώ με τα χίλια) στο επεισοδιο 31του ΜΠΡΑΦ στο 3:50 ήταν από τους πρώτους που αντέδρασαν υποστηρίζοντας ότι “υπάρχει ορθογραφία στα greekglish”. Ε ΟΧΙ. Σε λίγο θα ξεσηκωθούν και οι ανορθόγραφοι και θα μας λένε οτι υπάρχει ορθογραφία στην ανορθογραφια. Σορρυ, φιλαράκι, δεν υπάρχει καμία ορθογραφία επειδή εσύ το αποφάσισες. Υπάρχουν ανορθόγραφοι τεμπελχανάδες που δεν μπορούν να ξεστραβωθούν και να μάθουν πώς γράφεται μια κωλολέξη στα Ελληνικά. Είτε ntoulapa είτε dulapa την γράφουν, στα Ελληνικά θα την γράφουν, ωσπου να μορφωθούν, "ντουλλάππα". Χρησιμοποίησες λέξη που δεν "παίρνει" εύκολα ορθογραφικό σφάλμα αλλά ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΧΩ ΔΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΕΤΣΙ. Ασε, μην πάμε στον πληθυντικό. "ντουλλάππαις". 
Ενα από τα πράγματα που έκανα παλιότερα ως moderator στο dotnetzone.gr ήταν να συντάξω τουςκανονισμούς χρήσης - εκεί πρόσθεσα την εξής παράγραφο που τα λέει όλα κατά την άποψή μου:
Δε γράφουμε greekglish. Μπορεί να ήταν cool στο πανεπιστήμιο/σχολή/chat στο irc, αλλά εδώ βγάζουν τα ματάκια των υπολοίπων. Συν του ότι το search τα παίρνει στο κρανίο και βγάζει ότι αποτελέσματα γουστάρει. Αν γράφετε greekglish, οι πιθανότητες να διαβάσει κάποιος το μήνυμά σας μειώνονται πολύ. Οι πιθανότητες να σας απαντήσει κάτι που να μη θυμίζει φιλοσοφικό μονόλογο αυστραλο-μπαμπουϊνου με πονόκοιλο μειώνονται ακόμα πιο πολύ. Αν δεν μας πιστεύετε, δοκιμάστε να στέλνετε mail σε greekglish στον εργοδότη σας και θα ανακαλύψετε σε λίγο καιρό ότι οι εγκαταστάσεις του ΟΑΕΔ θα σας φαίνονται πολύ οικείες.
Τα greekglish λοιπόν, αν δεν το καταλάβατε, δεν επιτρέπονται, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις (μη δυνατότητα πρόσβασης σε υπολογιστή με Ελληνικά), για τις οποίες ο χρήστης είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει ως μέρος του μηνύματός του. Οι διαχειριστές του dotNETZone.gr έχουν το δικαίωμα να διαγράψουν άμεσα μήνυμα το οποίο είναι δημοσιευμένο σε greekglish χωρίς προειδοποίηση. An den to katalavate, na sas to ksanapoume: Oi diaxeiristes tou dotNETZone.gr exoun to dikaioma na diagrapsoun amesa minima to opoio einai dimosieymeno se greekglish.
Ως συνέπεια του παραπάνω, δε γράφουμε l33t. Χρειάζεται να επεκταθούμε περαιτέρω στο γιατί; Μάλλον 0xI.
Συμπέρασμα: Κόψε τα greekglish. Σε κάνουν να φαίνεσαι μικρός, ανώριμος, αμόρφωτος, ανορθόγραφος και ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΑΚΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ. Δεν σου κάνουν like όσοι θα ήθελες; ΝΑ ένας λόγος.
Τρως τα φωνήεντα από τις λέξεις;
Γιατί “είναι cool”; Γιατί “έτσι γράφουν οι συνομήλικοί σου” (που προφανώς δεν έχουν περάσει το 13ο έτος της ηλικίας τους - ψιτ, ξέρετε ότι κανονικά δεν θα έπρεπε να συμμετέχετε σε δίκτυα όπως το Facebook ακόμα ε;); Γιατί “αφού όλοι με καταλαβαίνουν”;
Γιατί απλά, για άλλη μια φορά, ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ και ντρέπεσαι για αυτό, ΝΑ ΓΙΑΤΙ.
Τι ειναι πιό εύκολο;
“Γ καφέ μ τ φλ μ”
ή
“Γεια καφέ μαι τι φήλι μου”...ουπς, “Για καφέ με τει φείλη μου”... ουπς, “Για καφέ μαι τη φίλει μου”...ε, αει στα κομμάτια, “Γ καφέ μ τ φλ μ”.
Προφανώς. Διάβασε και κανα βιβλίο μπας και σου εντυπωθούν οι λεξούλες. Το “συμπληρώστε τα γράματα που λείπουν” το παίζαμε μικροί, δεν χρειάζεται να το ξαναρχίσουμε τώρα στα γεράματα.
Γράφεις κεφαλαία greekglish τελειώνοντας κάθε πρόταση με τελίτσες ΚΑΙ με τρία θαυμαστικά και τρώγωντας τα φωνήεντα από τις λέξεις;
DN EX KT N P....!!! T TRMATICEC…!!! T MTK M…!!!
http://www.triakilakodika.gr/


Αποτέλεσμα εικόνας για savoire vivre

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου