Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ!.....


Shadow
Πόσοι από εμάς, απολαμβάνοντας κάποια παραλία, δεν έχουμε γράψει το όνομά μας στην άμμο; Για να μην αναφερθώ σε κάστρα και πύργους που υψώνουμε υπό τον φόβο ενός δυνατού κύματος που θα διαλύσει τις δημιουργίες μας. Αυτό που για κάποιους αποτελεί μια ευχάριστη δραστηριότητα κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών τους διακοπών, για τον Tony Plant αποτελεί έργο ζωής.
Για περισσότερα από 20 χρόνια ο Βρετανός καλλιτέχνης Tony Plant, με καταγωγή από την Κορνουάλη, χρησιμοποιεί ως εργαλείο, αλλά και έμπνευση την φύση. Από παραθαλάσσιες τοποθεσίες και ποτάμια έως χιονισμένα βουνά, βλέπει παντού ευκαιρίες και δυνατότητες για δημιουργία. Ο Plant ζωγραφίζει σε δέντρα και βράχους, χρωματίζει το νερό και αποφεύγει να δημιουργήσει οτιδήποτε μπορεί να εκτεθεί στον χώρο ενός μουσείου ή μιας γκαλερί. Τίποτα δεν πωλείται, τίποτα δεν αγοράζεται. Μια βραχύβια τέχνη που δεν ανήκει σε κανέναν παρά στο ίδιο το περιβάλλον μέσα στο οποίο δημιουργείται. Εκείνο έχει και την τελική απόφαση για την διάρκεια ζωής του. Προκαλώντας την παραδοσιακή νοοτροπία σχετικά με την καλλιτεχνική παραγωγή, μεταφέρει τα έργα από το στούντιο στον φυσικό κόσμο. Μπορεί η απλότητα και η παροδικότητα να είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της τέχνης του, όλα όμως λειτουργούν με μια αδιαμφισβήτητη δύναμη.
«Από τη στιγμή που τελείωσα με την Σχολή Καλών Τ
εχνών, κάνω έργα που σβήνονται από τα κύματα, 
καταστρέφονται από το λιώσιμο των πάγων ή 
παρασύρονται από τον αέρα. Οτιδήποτε που είναι 
πρόσκαιρο, ώστε αν έχετε την ευκαιρία να το δείτε, το 
βλέπετε, αλλιώς δεν θα το δείτε ποτέ. Διότι δεν θα 
υπάρχει κανένα ίχνος του αργότερα. Η ακτογραμμή είναι 
τέλεια γι’ αυτό τον σκοπό, καθώς εκεί όλα αλλάζουν. 
Τίποτα δεν είναι μόνιμο. Αυτή ακριβώς είναι και η 
πρόθεσή μου. Όλα εξαρτώνται από τον χρόνο. Εκείνος 
είτε θα το αλλάξει είτε θα το πάρει μαζί του. Στο τέλος, 
θα το εξαφανίσει», εξηγεί ο ίδιος.
Ως λάτρης του σερφ, οι παραλίες ήταν το φυσικό του περιβάλλον μέχρι που αποφάσισε να μεταφέρει εκεί την τέχνη του. Εκμεταλλευόμενος την πλαστικότητα της άμμου, χρησιμοποιεί τις παραθαλάσσιες εκτάσεις ως καμβάδες όπου σχεδιάζει γεωμετρικά μοτίβα με την βοήθεια μιας τσουγκράνας. Τα έργα του είναι ευαίσθητα στον χρόνο και τη φύση, καθώς μέσα σε λίγη μόνο ώρα ένα κύμα μπορεί να τα καταστρέψει. Ο Plant προσφέρει μια ευχάριστη έκπληξη στους λιγοστούς περαστικούς που κατά σύμπτωση θα βρεθούν σε εκείνο το σημείο την κατάλληλη ώρα και θα καταφέρουν να αντικρύσουν τα μεγάλης κλίμακας έργα του.
Για να διασώσει μάλιστα τις εφήμερες δημιουργίες του δημιουργεί και ορισμένα βίντεο στα οποία απεικονίζεται η πορεία που ακολουθεί χαρίζοντας στους θεατές ατμοσφαιρικές εικόνες. Ξεχωριστή θέση ανάμεσα τους έχει το Turn. Γυρισμένο στις ακτές της βόρειας Κορνουάλης κατά την διάρκεια του 2012, περιλαμβάνει περισσότερες από 85.000 φωτογραφίες 28 συνολικά έργων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου