Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΟΜΟΡΦΗ....!




Μια βίαιη σχέση μπορεί να είναι σωματική, συναισθηματική ή και τα δύο μαζί. Είναι πολύ δύσκολο το θύμα μιας τέτοιας σχέσης να βγει από αυτή, αφού συνήθως ο θύτης έχει τον έλεγχο και την πλύση εγκεφάλου του θύματος. Τα άτομα που βιώνουν κακοποίηση στη σχέση νιώθουν εντελώς ανίσχυρα να κάνουν το οτιδήποτε. Η κακοποίηση είναι ένας εθισμός για τον θύτη και ας την δικαιολογεί λέγοντας πως οφείλεται στην υπερβολική αγάπη. Με τον τρόπο αυτό είναι πιο εύκολο να ελέγξει το θύμα, το οποίο γίνεται αντικείμενο για να ξεσπάσει ο θύτης πάνω του την ανασφάλεια και την οργή του.

Στις σχέσεις κακοποίησης δεν είναι μόνο ο άνδρας ο θύτης, αλλά και η γυναίκα. Η δεύτερη περίπτωση συνήθως δεν γίνεται ευρέως γνωστή, για το λόγο ότι τα αρσενικά θύματα ντρέπονται να το αναφέρουν σε φίλους και συγγενείς.
Για να θεωρηθεί μία σχέση λοιπόν, ως σχέση κακοποίησης, δεν είναι μόνο ότι ο θύτης πρέπει να ασκήσει σωματική βία πάνω σας. Το να σας προσβάλει συνεχώς, να βρίσκει συνεχώς λάθη στις πράξεις σας, το να προσπαθεί να σας διορθώνει σε κάθε σας κίνηση, δημόσια ή και ιδιωτικά, είναι κακοποίηση, αφού με όλα τα παραπάνω προσπαθεί να σας κάνει να χάσετε την αυτοπεποίθηση σας και να σας έχει για πάντα υπό έλεγχο.
 








Πολλά θύματα αισθάνονται πως αν μιλήσουν,  κανείς δεν πρόκειται να τους πιστέψει, μια και ο θύτης τις περισσότερες φορές φαίνεται να είναι ένα από τα πιο αγαπητά πρόσωπα για τους τρίτους. Για αυτό αν απευθυνθείτε σε ένα σύμβουλο, σε έναν γιατρό, ακόμη και σε έναν συγγενή, θα είναι το πρώτο βήμα να ξεφύγετε από μία τέτοια σχέση. 

Το πιο σημαντικό πράγμα να θυμάστε είστε εσείς και η ηρεμία σας. Οι θύτες, συνήθως πιστεύουν για εσάς το αντίθετο και έχουν τον τρόπο να σας κάνουν αμέσως του χεριού τους. Ξέρουν πως έχουν ανασφάλειες και ξέρουν πώς να τις χρησιμοποιήσουν εναντίον σας. Μπορεί  να σας πείσουν ότι δεν αξίζετε καλύτερης μεταχείρισης ή ότι με αυτό τον τρόπο σας βοηθά να γίνετε καλύτεροι!. Γνωρίζουν επίσης  ότι αν το τελευταίο το ακούτε αρκετά συχνά,  θα το πιστέψετε. 

Συμβουλή για όσους έχουν νιώσει ή νιώθουν πως κακοποιούνται στη σχέση τους : είναι πιο εύκολο να βγείτε από μια καταχρηστική σχέση τον πρώτο κιόλας καιρό που θα δείτε σημάδια κακοποίησης. 



Ποια είναι όμως τα σημάδια αυτά;

1. Σας απομακρύνει από φίλους και συγγενείς.

2. Θέλει να ξέρει που βρίσκεστε και τι κάνετε ανά πάσα στιγμή.
3. Εκβιάζει ότι θα δώσει τέλος στη ζωή του, αν δεν κάνετε όλα όσα σας πει.
4. Η σωματική βία που ασκεί πάνω σας.

5. Αιτιολογεί την άσκηση βίας, λέγοντας σας πως εσείς φταίτε για αυτό.

6. Μετά την άσκηση βίας, γίνεται  γλυκός και τρυφερός, σας ζητά συγνώμη κλαίγοντας ή σας κάνειτο τραπέζι για να σας καλοπιάσει.

7. Διαχειρίζεται τα οικονομικά σας.

8. Αν έχετε παιδιά, τα χρησιμοποιεί με κάθε τρόπο για να σας απειλήσει.
9. Μετά από κάθε είδους κακοποίησης πάνω σας, σας λέει πως σας ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά που σας είδε.

10. Σας απειλεί πως αν μιλήσετε σε φίλους για όλα αυτά, μπορεί να τους συμβούν πολύ άσχημα πράγματα.


Επιμέλεια : Σταυρούλα Αδαμάκη

http://www.mylady.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου